Een van de bekendste modellen uit de Transactionele Analyse (TA) is de Dramadriehoek. Een driehoek met de punt naar beneden. Loopt een gesprek niet helemaal lekker, dan is de kans groot dat je in de dramadriehoek zit.
De dramadriehoek
Het model laat herhalende interactiepatronen zien. In die patronen, ook wel een ‘spel’ genoemd, zijn drie rollen te herkennen die van Aanklager, Redder en Slachtoffer.
De rollen
De rollen hebben een vaste, negatieve dynamiek ten opzichte van elkaar.
- Zo biedt de Redder graag veel en vooral ongevraagd hulp 'Kom maar, laat mij het maar even doen'. Hij neemt de verantwoordelijkheid van de ander over, waardoor hij de ander afhankelijk maakt en zichzelf onmisbaar.
- Het Slachtoffer gedraagt zich hulpeloos, reageert het liefst vanuit onmacht 'Ze moeten altijd mij hebben'. Doet hij dat zielig genoeg dan voelt de Redder zich aangesproken. Roept hij irritatie op, dan wordt de Aanklager uitgedaagd.
- De Aanklager wijst, om zijn eigen zwakte te verbergen, de ander graag op zijn zwakke plekken 'Jij snapt er echt niets van hè', zodat de ander zich schuldig gaat voelen en dat geeft de Aanklager een gevoel van eigenwaarde.
Deze rollen zijn in het basismodel van de TA te herkennen bij de besproken 5 soorten gedrag. Zo reageert de Redder vanuit de negatief Voedende Ouder, het Slachtoffer vanuit het negatieve deel van ‘t Kind en de Aanklager reageert vanuit de negatief Kritische Ouder.
De omstanders
De toeschouwers die zich veilig en buiten schot wanen, zijn de mensen die er zogenaamd niets mee te maken hebben. Ondertussen gooien ze wel olie op het vuur met steunende of opjuttende opmerkingen.
Inwisselbaar
De rollen zijn inwisselbaar; voelt de Redder zich niet gewaardeerd, dan neemt hij de rol van Slachtoffer aan of van Aanklager 'Nou zeg, ik wil alleen maar helpen hoor'. Wil de Aanklager het goed maken, dan schuift hij op naar Redder of wordt zelf Slachtoffer. En wanneer het Slachtoffer vindt dat hij niet goed geholpen is dan schiet hij in de rol van Aanklager 'Ik dacht dat je me zou helpen, wat schiet ik hier nu mee op'.
De rollen zijn inwisselbaar en ook complementair, de één kan niet zonder de ander.
De winnaarsdriehoek
Hierbij worden alle rollen vervangen en bewust de kleur groen (veilig, doorgaan) voor de winnaarsdriehoek gebruikt.
'Rood gedrag' (uit de drama driehoek) wordt vervangen door 'groen gedrag' (uit de winnaarsdriehoek):
'Realistisch doen' in plaats van 'doen als Slachtoffer';
'Feedback geven en vragen' in plaats van 'Dader/Aanklager';
'Begeleiden/steunen/(helpen)’ in plaats van 'Redden'.